In Context Slănic-Moldova organizează din 2017 programe cultural-educaționale cu scopul de a crea experiențe bazate pe investigație, interacțiune și cooperare menite să încurajeze oamenii să acționeze solidar cu natura și generațiile următoare, pentru producția unui viitor viu. La Centrala este brandul de design circular și unealta de sustenabilitate a proiectului și a comunității de creativi implicate.
În cadrul RDW 2025, In Context prezintă instalația Balance, realizată în colaborare cu Eliza Yokina, membru fondator al birourilor de arhitectura SYAA și Cumulus Architecture și membru fondator al Asociației De-a Arhitectura.
Scaunul este, în esență, un simbol al stabilității – prima sa calitate definitorie. Într-o lume în perpetuă transformare, natura, mereu în căutarea echilibrului, ne amintește că adevărata stabilitate vine din adaptare. Prin această instalație, propunem o reflecție asupra rolului designului în circuitul sustenabil și etic al mobilierului.
Designerii de produs, arhitecții de interior și susținătorii unui stil de viață responsabil au puterea de a reinventa modul în care producem si consumăm designul. Viziunea lor creativă poate transforma mobilierul funcțional într-un element regenerabil. Instalația folosește piese de mobilier rezultate din renovarea unei săli de clasă, mobilier care, în mod obișnuit, ar fi fost casat, indiferent de calitatea sau starea sa.
Această instalație este un *call to action* pentru comunitatea creativă:
- Designerii de interior sunt invitați să reintegreze mobilierul upcycled în spații și piețe comerciale.
- Designerii de mobilier și obiect pot imagina noi identități pentru aceste scaune.
- Iubitorii de design sustenabil pot susține și integra aceste piese în proiectele lor.
Cele 26 de scaune din instalație vor pleca către designeri după închiderea festivalului.
Participanții sunt invitați să completeze formularul de înscriere pentru proiectul de redesign al scaunului până la data de 25 mai 2025, pentru a-și propune ulterior propria viziune de integrare a acestuia într-o nouă locație, dincolo de sala de clasă. Cele mai inovatoare propuneri vor fi selectate și dezvoltate în colaborare, contribuind la construirea unui portofoliu de produse pregătite să fie reintroduse în circuitul comercial conștient.
Scopul proiectului este de a crea un echilibru real între resurse și deșeuri, prin creativitate și implicare, și de a contribui la creșterea conștientizării impactului industriei mobilierului asupra mediului.
Mai multe detalii și formularul de înscriere sunt disponibile aici.
*Adaugă sustenabilitatea în creativitatea ta!*