Mergi la conţinutul principal
search

Plan B, inițiativă civică open source anti-COVID-19

  • Artist Plan B
  • An 2020
  • Categorie Product Design
„Schimbarea cere adaptabilitate. Dintotdeauna. În context de pandemie, situație cu care noi toți ne-am confruntat pentru prima dată, presupune și (re)conștentizarea interconectivității dintre noi ca indivizi și a structurilor comunitare pe care le avem la îndemână. Virusul ne-a atacat în ceea ce noi, oamenii, avem mai valoros: sociabilitatea. Tot sociabilitatea, efortul comun, participarea integratoare a fiecaruia dintre noi este și baza de plecare pentru soluțiile salvatoare pe care le căutăm. Mai puțin individualism, mai puțin ego, mai multă comunitate.”

- Echipa Plan B*

Plan B

În intervalul martie-iunie 2020, grupul de voluntari Plan B a proiectat, prototipat și realizat în regim open source echipamente alternative de protecție anti-COVID-19: o mască de prevenție pentru personalul medical, o mască oxigen pentru pacienți, echipamentul FreshAir care asigură protecția personalului medical în încăperi contaminate cu aerosoli infecțioși, oferind purtătorului un flux de aer curat, și Fanny Filter, care asigură o respirație comodă pentru cadrele medicale purtătoare de mască de prevenție Plan B.

Plan B, inițiativă civică open source anti-Covid-19 FreshAir

Peste 2.000 de echipamente au fost oferite gratuit cadrelor medicale din peste 30 de unitați spitalicești din România.

Plan BMască oxigen Plan B

Efortul voluntarilor Plan B și al celor din alte inițiative civice anti-COVID-19 a situat România pe locul 5 în ierarhia producției globale de echipamente open source destinate pandemiei, conform  opensourcemedicalsupplies.org.

Plan BFanny Filter

În iunie 2020, Plan B a început în colaborare cu Facultatea de Psihologie –Universitatea Transilvania Brașov un studiu național cu privire la impactul emoțional creat de pandemia COVID-19 asupra cadrelor medicale. Rezultatele studiului sunt destinate creării de programe de suport pentru cadrele medicale.

Plan BMască prevenție Plan B

Plan B

Echipa proiectului:

Silviu Dovăncescu (inginer medtech, lider Plan B), Romeo Boancă (medic, R&D), Daniel Voinea (inginer, specialist prototipare 3D), Ema Prisca (director de creație, comunicator), Ioana Hamza (logistică & project management), Elena Copaciu (medic, R&D), Alex Muntean (arhitect, producție 3D), Teo Pavel (inginer, inovație FreshAir), Roberto Morreti (inginer robotică, inovație Fanny Filter)

*Proiectul face parte din expoziția Antifragile, care în cadrul Romanian Design Week 2020 va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația cauzată de pandemie.