Mergi la conţinutul principal
search

Magazinul București

  • Artist re-act now
  • An 2020
  • Categorie Arhitectură
„Magazinul București a trebuit să fie renăscut din propria-i cenușă asemeni păsării Phoenix. Sufletul îi era acolo, dar corpul nu mai era. Timpul și-a pus amprenta pe structura veche în care noile nevoi de business și așteptările culturale sunt diferite față de acum 80 de ani când a apărut clădirea. Conceptul final a trebuit să negocieze între brandul MB cu nostalgia arhitecturii moderniste pe de o parte și nevoile de acum ale unui comportament complex de real estate, cu detalii de design proaspăt inovative și materiale integrate într-un nou sistem. În acest context, opțiunile conceptuale au revelat importanța reutilizării materialului vechii clădiri, reconstruind o imagine la un alt nivel al texturii, tăieturii și paternul designului, dar păstrând soluții de execuție clasică. Astfel, mozaicul și marmura veche au fost refolosite printr-o inserție atent executată într-o abordare conceptuală complet diferită. Decorația metalică a vitrinei dinspre stradă a fost și ea parțial refolosită și completările necesare copiate după cea veche. Clădirea noua e o scenă unde se poate vedea un mix între materiale moderniste recompuse și implementate cu prospețime (mozaicul, decorațiile metalice Art Deco ale vitrinei, sticla curbă, podeaua terrazzo, neoanele vintage, signalistica stradală de neon clasic) în background-ul high-tech brut industrial (tavane cu instalații la vedere, sistem sticlă din otel custom made în atrium, placarea cu oglindă a copertinei din stradă).”

- Mario Kuibus, re-act now*

01

Clădirea s-a ridicat inițial ca un magazin general în anii ‘30 în zona comercială de vârf a Bucureștiului și și-a câștigat locul în comunitate în ultimele decade sub numele de ”Magazinul București”. Noul proiect a readus la viață vechea imagine și brandul clădirii într-o nouă interpretare senzorială și structurală, oferind o noua extindere la etajul superior unde „sufletul” nou se deschide printr-o copertina larga către oraș.

02

Detalii care scriu noua poveste cu o altă abordare și trezesc emoțiile vechiului „Magazin București” ies la lumină pe măsură ce vizitatorul ii trece pragul...

Tavanul–oglindă cu becuri nostalgice al copertinei de la nivelul pietonalului introduce o senzație cinematică chiar din stradă unde oamenii sunt „invitați” în interior și li se acordă o atenție deosebită. Vechiul mozaic și marmura au fost recuperate de la demolarea clădirii vechi și au fost inserate într-o nouă morfologie a parterului. Astfel, marmura reînvie în sala de la intrare ca o nouă colonadă abstractă înconjurată de oglinzi într-un spațiu ce intrigă și te întâmpină de bun venit. Mozaicul se redefinește ca un colaj evolutiv ce conferă sălii de la intrare un pattern dinamic.

03


arh. Mario Kuibus // arh. Irina Plesnila // arh. Victor Mihalache // arh. Andrei Cebotaru // arh. Oana Purice


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.