Mergi la conţinutul principal
search

co/rizom for zestrea

  • Artist co/rizom
  • An 2020
  • Categorie Multidisciplinar

co/rizom este o organizație care, din primăvara anului 2018, își propune să creeze procese prin care să aducă meșteșugurile tradiționale în atenția consumatorilor, dar și să asigure sustenabilitatea acestora pe termen lung. În timp ce interesul publicului larg pentru meșteșuguri este din ce în ce mai mare, abilitățile de fabricare tradiționale dispar.

razboi
Foto credits: Nazef Rerhuf

co/rizom are obiectivul de a ajuta comunități de meșteșugari să se adapteze progresului inevitabil și să își actualizeze modalitățile de producție și distribuție. Tradiția și cunoștințele locale sunt vitale pentru ca meșteșugul să continue să fie relevant și să supraviețuiască.

În colaborare cu Zestrea, o cooperativă din Beiuș, co/rizom revizitează forme și tipare din trecut, printr-o serie de proiecte menite să aducă în discuție înțelegerea meșteșugului tradițional.

one
Foto credits: Mark Glassner
one
Foto credits: Mark Glassner

one de Zestrea, un proiect realizat în colaborare cu Chiara van Praag, este o colecție de perne și pături brodate intens, cu modele tradiționale cu mici revizuiri.

decked
Foto credits: Mark Glassner

decked este un set re-editat de scaune folclorice, interpretări naive ale formelor umane. Echipa de designeri Wiener Times își propune să scoată în evidență umorul și atingerea umană prin înfrumusețarea și transformarea acestora în unelte personalizate.

detail
Foto credits: co/rizom

de/constructed este inspirat de o față de masă cu model tradițional, complexă, colorată și complicată, care se întinde pe 2 metri și se dizolvă treptat într-o expresie minimalistă a modelului original, demonstrând schimbul creativ între Zestrea și Nadja Zerunian.


Social business development: Andrei Georgescu

Design: Chiara van Praag, Nadja Zerunian, Wiener Times

Zestrea team Bihor: Ana Florea, Diana Herdelo, Dorina Hanza, Gladiola Dogaru, Mihaela Boroș, Sorin Todica, Vasilică Isăcescu, Ibi Popa, Elena Avram


*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.