Mergi la conţinutul principal
search

Bâlci. Călătorie spre centrul lumii.

  • Artist Fabrik
  • An 2020
  • Categorie Graphic Design
„Conceput ca un caiet de sală al unui spectacol alegoric, publicația a fost inițial printată, manufacturată si distribută în spațiul târgului de la Bolintin, de pe una din tarabele amplasate, la rând, pe prima alee de la intrare.  Producția se făcea on-demand, precum o fotografie "la minut" sau o vată pe băț, livrând pe loc o amintire în amintire, un mise-en-abîme pentru spectatorul ce priveste la el însuși. Ulterior, cele 8 file ale publicației, legate printr-un inel metalic care să permită rotirea, dar și să stabilească (înca) un centru și să asigure alunecarea într-o secvență recurentă, au fost completate de un table mat îmbrăcat în mușama comme une dantelle, invitând cititorul la o degustare de tip picnic. Proiectul are în vedere o situație de schimb paradoxală, în curs de dispariție de mai bine de 100 de ani, dar persistând, în forme modificate, până în zilele noastre. Mai mult, vizează un spațiu al provizoratului – nu te duci pentru a rămâne acolo.”

- Fabrik*

01

Publicația de față este realizată în conexiune cu bâlciul de Sf. Dumitru - ultimul din an -, desfășurat în  octombrie și încheie episodul unui proiect mai amplu de documentare fotografică a fenomenului bâlciurilor, privit ca un du-te vino între azi și ieri, dinspre exterior spre interior și invers.

Prezentat sub forma de ziar-carusel, obiectul te obligă la o citire în cerc, la un “intrat în horă”, ca unică poartă de acces într-un show anacronic cu iz de jonglerie, o Alba-Neagra în care forța centrifugă a fotografiilor despre cum-este-bâlciul aruncă pe marginile paginilor texte despre cum-nu-mai-este el.

Ziarul – prin definiție o apariție periodică cu destin efemer –, devine un bâlci în sine. Istoria este scrisă ca o coborâre și o urcare perpetuă: “vertijul întețește și amplifică bătăile inimii, modifică ușor sau contorsionează trăsăturile realității din jur și, poate pe cele ale realității dinăuntru, ne amețește, ne poate face deopotrivă rău sau bine”.

02


Nicu Ilfoveanu – photography // Dana Bunescu – sound // Laura Iliescu Jiga, Claude Karnoouh and Puiu Lățea – texts // Andrea Nastac - design // Do the print, Barcelona - risoprint // Fabrik, Bucharest - production


 

*Proiectul face parte din expoziția CHANGE, care în cadrul Romanian Design Week 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.