Mergi la conţinutul principal
search

Combinatul Fondului Plastic

Combinatul Fondului Plastic

Romanian Design Week 2021, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, va avea loc în perioada 4-13 iunie, la București. Sub tema #together, festivalul va reuni în programul său online și offline organizații, designeri, inițiative, evenimente care împreună propun un focus pe importanța, succesul și contribuția pe care industriile creative le au în societate, mai ales într-o realitate post-pandemică, în care suntem în căutarea unor noi moduri de a redesena viața de zi cu zi, mai preocupați de impactul asupra mediului, de viitorul pe care îl determinăm, de colaborare și de incluziune.

Spațiul central al festivalului va fi Combinatul Fondului Plastic, unde vei putea vizita expozițiile: RDW Selection la Galeria Senat, Stradal by LDC la Una Galeria, Rethinking Plastic by ASAP, We are in this TOGETHER by Regina Maria, instalațiile IQOS WORLD - Network of Emotions by Adrian Damian, A STATE OF THE ART BUILDING by Bog'Art și Recharge Life Station powered by ŠKODA România, te vei putea bucura de RDW Open Air by Zeppelin Design, dar și de un PoP-Up store by Room21.

Romanian Design Week prezintă în perioada 4-13 iunie o colecție cu unele dintre cele mai bune proiecte de design și arhitectură din ultimii doi ani, realizate pe plan local, în expoziția “Romanian Design Week Selection 2021”.

Aceasta a fost dezvoltată sub tema RDW de anul acesta, #together, și își propune să aducă în lumină complexitatea și diversitatea proiectelor semnate de creativii români, precum și să celebreze colaborarea și dialogul dintre discipline.

Expoziția va avea loc la Galeria Senat, din incinta Combinatului Fondului Plastic, principala destinație a festivalului. 
Selecția proiectelor a fost făcută de către boardul creativ RDW, alcătuit din specialiști în arhitectură, design de produs, fashion, design grafic și ilustrație: Adrian Soare, Dorin Ștefan, Ștefan Ghenciulescu, Iulia Stanciu, Attila Kim, Mihai Gurei, Mihnea Ghilduș, Carolin Ivănescu, Maurice Munteanu, Domnica Mărgescu, Andrei Iovu, Liliana Țuroiu, Ramona Chirică, Roman Tolici și Ovidiu Hrin.

Mai multe detalii despre fiecare membru al boardului creativ aici

Romanian Design Week Selection 2021 va prezenta proiecte de arhitectură, design grafic și ilustrație, design de produs, design vestimentar și design multidisciplinar. Conceptul expozițional va fi semnat de Attila Kim Architects. 

Vă prezentăm numele designerilor și studiourilor selectați:

Architectură /// A+Noima // Abruptarhitectura // ADNBA // Andreea Marinescu // Atelier MASS // ateliercetrei // BBArchitecture // Biroarchitetti // Corvin Cristian Studio // Cumulus // DAAA // Dico și Țigănaș // Estudio ESSE // Fabrica de arhitectură // Laurian Ghinițoiu & Dorin Ștefan Adam // Loredana Gaiță & Miodrag Stoianov // mânadelucru // Manopera Architecture // Octavian Gugu // OOPY & TTL Arhitectura // Stardust architects* // Studio3plus // Super Serios // VIA ARCHITECTURE - ANDREI GUTU STUDIO // Yellow Office

Fashion /// Alexandru Floarea // Andreea Castrase // BORBALA // Ellida Toma // Ioana Ciolacu // Lucian Broscățean & Agnes Keszeg // MURMUR // Pif Stephano // Seen Users // Vlad Cheregi

Graphic design & Illustration /// Adelina Butnaru // Adrian Roșianu // Alexandra Mîrzac // Alice Voinea // Alina Marinescu // Anna Florea // Bold Branding Studio // Daniel & Andrew Design Studio // George Roșu // Graphomat // Gummycat Studio // Maria Bălan // Milos Jovanovic // Radu Manelici // Radu Manelici & Sebastian Pren // Saddo // Sebastian Pren & Claudia Draghia // Sorin Trăistaru // Tuan Nini // Type Thursday Bucharest // Victor Bartiș

Multidiscliplinar /// Alexandra Constantinescu // Alexandra Irinciuc // Canel Averna & Adelina Butnaru // Julien Britnic // Kristina Dragomir // Studio ACT

Product design /// Adrian Balcău // Agnes Lukacs // Andreea Cornilă Studio // Askia // atelier.roca // Claudia Motei // DADA Studio by Dan Argeșan // De Ceramica // Drag and Drop // GRAMATSCHII Design // IU Studio // / QIP Design // Spațiuluiulia și FinFin Design // Una ca Luna

Biletele pentru Romanian Design Week 2021 au fost puse la vânzare online și pot fi cumpărate de aici

Detaliile despre măsurile de prevenție anti COVID se vor actualiza constant pe romaniandesignweek.ro, astfel încât participanții să se bucure de această ediție RDW 2021 în cele mai sigure condiții.

Instalația IQOS World - Network of Emotions, care va putea fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, între 5-13 iunie, la Combinatul Fondului Plastic, are la bază ideea potrivit căreia complexitatea conexiunilor dintre oameni se relevă, adesea, prin intermediul emoțiilor, prin intermediul a ceea ce nu poate fi văzut, dar poate fi simțit. Astfel că, întrepătrunderea lumii vegetale cu universul social dă naștere unui mediu contemplativ, publicul fiind introdus într-o experiență multisenzorială, imersivă. 

iqos world

Adrian Damian este unul dintre cei mai captivanți scenografi contemporani, un creator de experiențe multisenzoriale ce utilizează tehnologia drept mijloc de exprimare artistică. Fie că e vorba de teatru, operă, musical sau instalații multimedia, întreaga sa operă se remarcă prin modul organic în care tehnologia relevă valențe nebănuite ale spațiului scenic.

Acești copaci și dinamica relațiilor lor ne învață cine suntem cu adevărat, ne arată urmele emoțiilor noastre și cât de conectați suntem unii cu ceilalți. Avem multe de-nvățat de la ei.” – Adrian Damian

iqos world
 

Comunitatea antreprenorilor mici cu visuri mari de pe RoditorFoodMarket.ro este prezentă și la Combinatul Fondului Plastic. Aici vei putea cunoaște în fiecare zi din timpul festivalului un alt producător, vei descoperi o nouă poveste și vei putea degusta ceva nou.

roditor food market

Te poți aștepta la băuturi speciale, produse de băcănie, pachete cadou, idei de cadouri pentru prieteni, coșuri gourmet, produse românești.

roditor food market

Roditor Food Market este o platformă de descoperire și împrietenire cu antreprenori locali care îți pot deveni furnizori de încredere și oameni de nădejde pentru stilul tău de viață.

roditor food market

Stradal este un proiect conceput de Asociaţia Local Design Circle şi prezentat în cadrul Romanian Design Week 2021, care are ca obiectiv principal dialogul. Pe de o parte, un dialog interdisciplinar între designeri, arhitecţi, urbanişti, antropologi şi autorităţi publice, iar pe de altă parte un dialog între cetăţeni şi spaţiile publice pe care le traversează zi de zi.

stradal_RDW

Pe lângă componenta participativă, scopul acestui demers este de a pune într‑o lumină mai clară importanţa designului grafic atunci când spaţiul public este (re)organizat, de a pătrunde dincolo de caracterul ornamental asociat practicii.

Expoziţia propune o plimbare printr‑un oraş modern ideal, cu tot ceea ce acesta conţine, de la indicatoare de informare şi orientare până la anunţuri prestări servicii cum ar fi lecţii de chitară sau reparaţii tapiserii. Putem spune că este un experiment care accentuează atât relaţia dintre funcţional şi estetic în designul contemporan, cât şi rolul designului grafic în spaţiul public prin dezvoltarea unui limbaj de comunicare simplificat, intuitiv şi inclusiv. Scopul nu este acela de a impune un stil sau punct de vedere, ci de a cerceta în ce măsură aspecte precum coerenţă sau unitate (mai) pot fi aplicate în spaţiul public românesc, care ar fi beneficiile unui astfel de proiect, ce tipuri de probleme ridică şi cum poate fi inclus în sfera politicilor publice.

5-13 iunie | S-D: 10:00-22:00, L-V: 12:00-22:00

Conferințe:

08.06.2021, ora 19:00
Invitați: Alex Belenyi, Radu Manelici, Andrei Borțun

stradal_talk_1

10.06.2021, ora 19:00
Invitați: Bianca Dumitrașcu – Type Thursday, Laura Ristea — Hye Studio

stradal_talk_2

Instagram: @localdesigncircle

.
.
.

Stradal este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția administrației fondului cultural național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Romanian Design Week prezintă pentru al doilea an consecutiv RDW Open Air, care se va desfășura în incinta curții Combinatului Fondului Plastic în perioada 5-13 iunie. În tot acest interval pasionații de artă și design se vor putea bucura atât de instalațiile interactive aflate la exterior, cât și de expozițiile aflate în interior. 

Cele două instalații exterioare propuse de Zeppelin Design oferă un mediu în care participanții se pot destinde prin intermediul unui joc, dar și un mediu în care se pot relaxa socializând.

dubLU, un joc by UniCredit Bank, angrenează publicul într-o activitate simplă și, totodată, distractivă. 
Metoda de joc nu este una complicată deloc: Două echipe cu 2 sau 3 participanți joacă 2 seturi din 3. Prima echipă care ajunge la 3 puncte câștigă setul. În meciurile cu minim 4 jucători, fiecare echipă are câte un atacant și un portar, poziționați intercalat, de o parte și de alta a mesei de joc, conform schemei anexe. 

E nevoie doar de voie bună și de cele două piese fără de care jocul nu se poate desfășura: UniDrive și UniPuck

Cea de-a doua instalație interactivă este ALTfel by Absolut, un mobilier urban, adaptat pentru conversații alternative, îți oferă următoarele posibilități: fie să stai la înălțime pe scaunul A(bsolut), fie să te așezi fără griji pe fotoliul din L(aturi) extrudate, fie să te plimbi cu T(ractorul), banca mobilă care te duce exact în mijlocul discuției. Pe oricare ai alege-o, poți fi sigur că va fi o experiență de neuitat, o experiență de care ne vom bucura #together. 

Dacă îți propui să ajungi la eveniment cu bicicleta, poți sta liniștit. Urban Monkey s-a gândit la asta și a organizat anul acesta un concurs de rastele în cadrul RDW, astfel încât toți cei care doresc să aleagă o variantă nepoluantă de transport  își pot lăsa în siguranță bicla, la unul dintre rastelele câștigătoare. 
Urban Monkey încurajează mersul pe două roți și îi susține optimiștii care vor să facă orașul un loc mai bun. La fiecare sticlă vândută, 5 cenți sunt direcționați către proiecte care cresc calitatea vieții. 

open air
 

Art City este un proiect rezidențial contemporan conceput de Bog’Art de la proiectare până la execuție. În spatele unui proces complex de creație și rafinament constant, principiile Bog’Art de construcție au misiunea principală de a oferi un nou stil de viață printr-un confort emoțional, spiritual și cultural. 

De la prima linie trasă până la ultimul colț construit, Art City este conceput cu pasiune pentru design, responsabilitate față de construcție și grijă pentru utilizatorii finali. Bog’Art gestionează fiecare detaliu pentru a contura clădiri moderne, perfecte pentru un nou început. 

La Combinatul Fondului Plastic, în timpul Romanian Design Week, Art City întâmpină publicul într-un spațiu dedicat relaxării, menit să recreeze atmosfera ce definește proiectul rezidențial aflat în dezvoltare pe Bulevardul Petroliștilor.
 

Room21 este o platformă cu și despre produse locale, dar și despre designerii, studiourile, micile fabrici sau meșteșugarii care le fac posibile. 

room 21

În cadrul RDW, vei putea admira o selecție curatoriată de Room21 și vei putea cumpăra accesorii inedite, obiecte decorative, bijuterii, obiecte vestimentare, produse cosmetice, cărți și jucării, semnate de unii dintre cei mai talentați designeri locali sau dezvoltate de unele dintre cele mai cool branduri: Adelina Petcan, Ana Bănică, Ars Ana, Asociația Illustrart, Atelier Tron, Bianca Dumitrașcu, Bumbag, Cai Verzi pe Pereți, Carla Szabo, De Ceramică (Mădălina Teler), Deplin, Editura Frontiera, Editura Arthur, Fabrik, Graphomat, Ioana Ciolacu, Lemnia, Maria Paltin, MATCA, Mona Vulpoiu, Monom, MUD, Murmur, NALU Underwear, Namastay, Nuca Organic, Ommia, Ostra Berdo, P+4 Publications, Palpabil, QIP Design, Room21, Skin Deep, Solluna, Suun Studio, Techir, VP:M Atelier sau Zahra sunt o parte dintre cei pe care îi vei putea descoperi în camerele speciale, semnate de Room21.

room 21

Room21 este o inițiativă lansată în 2021, care își propune să recupereze, să promoveze, dar și să dezvolte obiecte înnobilate de poveștile lor, de la obiecte moderat-nostalgice, produse de design românesc, proiectate și dezvoltate de designeri cunoscuți, până la produse lucrate manual după tehnici vechi românești, din convingerea că este important să încurajăm produsele locale și să consumăm din ce în ce mai responsabil.

Mai multe despre Room21 găsiți aici și aici

room 21
 

Cu ocazia festivalului Romanian Design Week, Regina Maria aduce la Combinatul Fondului Plastic expoziția de ilustrație We are in this together!, care înglobează lucrările a zece artiști ce s-au lăsat inspirați în munca lor de grija pentru sănătate și activitatea desfășurată în mod recurent de Regina Maria. Pentru că arta ne ajută, chiar și momentele dificile în care viața este limitată de restricții, să rămânem împreună. 

regina maria

Loreta Isac, Saddo, Mura și Mircea Popescu sunt doar o parte din ilustratorii ale căror lucrări pot fi vizitate la Combinatul Fondului Plastic în perioada 4-13 iunie.  

Mircea Popescu

mircea popescu
Lucrarea semnată de Mircea Popescu cu titlul “Ascultă-ți corpul” este inspirată de campania cu același nume al Rețelei de sănătate Regina Maria. 
Folosind formele abstracte care alcătuiesc simfonia corpului, ilustrația sugerează undele și texturile create de mișcări și sunete aflate în permanent dialog cu sinele nostru. Această lucrare va fi realizată pe un perete exterior al policlinicii Regina Maria Enescu din București.

Saddo

saddo
“Laborator”-ul lui Saddo este viziunea hiperbolică a autorului despre munca de laborator de la Regina Maria, unul dintre cele mai performante din țară. Personaje uriașe cercetează microuniversul din celule într-o lume plină de forme detaliate și culori vibrante, așa cum ar arăta probabil realitatea laboratorului sub lentila unui microscop uriaș. Ilustrațiile îmbracă în prezent pereții Laboratorului Central Regina Maria din București. 

Răzvan Cornici

razvan cornici
Prezența Rețelei Regina Maria în Timișoara este evidențiată prin ilustrațiile artistului Răzvan Cornici. Acestea surprind atmosfera, timișorenii și locurile memorabile ale orașului. Elaborate printr-o tehnică specială, ilustrațiile sunt obiecte din hârtie ce înlocuiesc ilustrația convențională din grafica utilizată pe toate suporturile de comunicare. 

Mura

mura
Mura a ilustrat pentru calendarul Regina Maria unul dintre cele 12 portrete de femei puternice care au schimbat istoria României, incluzând profilul Mariei Cuțarida Crătunescu, prima femeie medic din țara noastră.

Andra Badea

andra badea
“Vara” semnată de Andra Badea este o ilustrație ce face parte din seria de “cuteoshenii” ale autoarei, reprezentând o viziune simbolică a hipsterului corporatist (workaholic) care împleteste skill-urile de sales cu pasiunea pentru fotografie. Lucrarea face parte dintr-unul din calendarele Regina Maria, obiecte realizate anual, în colaborare cu artiști români. 

Andreea Moise

andreea moise
Curentul pro viață sănătoasă este concentrat simbolic într-o ilustrație sugestivă semnată de Andreea Moise “Lebski”. Autoarea surprinde o scenă tipică de yoga acasă, ilustrația fiind comisionata pentru unul dintre calendarele Regina Maria. 

Bogdan Moraru
Un upgrade al unuia dintre faimoasele portrete fotografiate ale Reginei Maria este viziunea contemporană a lui Bogdan Moraru pentru pagina din calendarul Regina Maria, care “găzduiește” portretele unora dintre cele mai puternice femei, care au schimbat istoria, printre care și pe cel al Reginei. 

Loreta Isac

loreta isac
Muza brandului Regina Maria, Loreta Isac i-a conferit o personalitate distinctă prin ilustrațiile ei, utilizate în design-ul multor materiale de comunicare ale rețelei. Una dintre aceste ilustrații constă în trei reprezentări optimiste ale pacienților tineri conștienți de relația cu propriul corp, care vin cu încredere la Regina Maria. Ilustrațiile fac parte dintr-o serie de materiale de promovare a pachetelor medicale ale rețelei. 

Cristina Frei

cristina frei
O pagină de Martie ilustrată suav, într-o cheie flower power, de către Cristina Frei, reprezentând stilizat una dintre cele trei grații vestitoare ale primăverii. Desenul a fost cadoul pe care Regina Maria l-a oferit partenerilor săi.

ABO

abo
Artista a desenat, utilizând o tehnică specială - pictura cu vopsea aurie, o serie de regine din care face parte și lucrarea prezentă în expozitie. Stilul decorativ trimite la motivele populare românești, iar minimalismul desenelor se înscrie în minimalismul vizual specific brandului. 
 

Romanian Design Week 2021 subliniază, înainte de orice, necesitatea de a rămâne împreună, mereu conectați. 

Însă pentru a face asta, avem nevoie de energie. Astfel, la cea de-a noua ediție a festivalului, ŠKODA Romania propune o expoziție despre energie curată si viață bine trăită. În perioada 4-13 iunie, publicul poate vizita RECHARGE LIFE STATION, locul in care primește un boost de energie ca să poată continua să se bucure de Romanian Design Week cu forțe proaspete.

Împreună cu ENYAQ, primul SUV 100% electric din gama ŠKODA, vizitatorii își pot testa nivelul de energie și se pot încărca cu muzica și spectacolul de lumini create special după bătăile inimii lor.
 

Plasticul este un material ieftin, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care ne debarasăm de el așa de ușor, indiferent de consecințe. Este cazul să ne uităm la plastic într-un mod diferit și să îl tratăm ca atare. Cum? Designerii ne pot arăta calea. Despre asta este vorba în expoziția Rethinking Plastic.

Rethinking Plastic este curatoriată de Yksi Connect in Eindhoven (Olanda) și realizată în colaborare cu Romanian Design Week. Această expoziție itinerantă face parte dintr-un amplu program pe tema plasticului compus din diferite expoziții, conferințe, workshop-uri și proiecte ale studenților. 

Expoziția Rethinking Plastic este prezentată de ASAP România, program dedicat luptei împotriva poluării cu plastic prin construirea celei mai mari comunități de tineri care își unesc forțele pentru un viitor mai sustenabil. Început ca un demers educațional, anul acesta ASAP își asumă provocarea de a dezvolta un model funcțional de colectare a deșeurilor reciclabile în școlile din România. 

rethink plastic

Gândită pe paliere tematice, expoziția reunește patru puncte centrale sub umbrela cărora se regăsesc lucrările a numeroși designeri.

Reuse, recycle...and upcycle 

Dirk van der Kooij // Chubby Chair 

Dirk van der Kooij proiectează și produce mobilier, vaze și lămpi din deșeuri de plastic,  folosind, printre altele, un braț robotic dintr-o fabrică de autoturisme pe care l-a transformat în imprimantă 3D. Acesta combină tradiția cu tehnologia, meșteșugul cu robotica digitală, fiecare piesă fiind unică.

Ineke Hans // Chops

Benzile roșii din plastic reciclat îi aminteau designerului Ineke Hans de alimente precum carne tocată, salam sau cârnați, astfel luând naștere setul de cinci tocătoare diferite. Proiectul a fost realizat pentru o expoziție deschisă la fostul Palat Regal Soestdijk. Ineke Hans experimentează cu plasticul reciclat încă din 1997, când a dezvoltat colecția Ordinary Furniture.

NAT-2 | Sneakers

Învelișul superior al acestor adidași creați de brandul german de lux NAT-2 este realizat din cafea, boabe de cafea și planta de cafea, branțul este fabricat din plută iar talpa din cauciuc. 
Ceea ce pare piele întoarsă sau piele nappa este de fapt un material realizat din PET-uri reciclate.

Publicis Groupe, XPLCT Studios, Gum Tech | Gumshoe 

În fiecare an, 1.5 milioane de kilograme de gumă de mestecat ajung pe străzile din Amsterdam. Grupul Publicis (marketing și publicite) și Xplct Studio (modă) au creat un model de adidași foarte cool: piele la exterior și o talpă realizată din gumă de mestecat reciclată, folosind tehnologia GumTec dezvoltată de o companie engleză. Conceptul este potrivit pentru o campanie și ușor de replicat în alte orașe.

Ellen Willink for Cloetta | Bag with a message

Prin brandul ei Tas met een Boodschap (Genți cu mesaj), Ellen Willink dezvoltă genți pentru companii și organizații realizate din propriile deșeuri și reziduuri. De exemplu, pentru Cloetta (producători de dulciuri, gumă de mestecat și ciocolată), a realizat genți folosind resturi de folie, haine vechi ale companiei și centuri de siguranță. În studioul ei, persoane care nu au experiență în producție lucrează cot la cot cu studenții la modă.

Plasticiet | Mother of Pearl

Designerii Marten van Middelkoop și Joost Dingemans din Rotterdam au fondat Plasticiet în 2018. Inspirați de frumusețea pietrelor naturale, aceștia transformă plasticul în materiale și obiecte noi precum această colecție Mother of Pearl, inspirată de Neolitic, ultima perioadă a Epocii de Piatră. 

Gundega Strauberga | Beachcombers

Slujbe ale viitorului? Rezidenții zonelor de coastă recuperează plasele de pescuit aduse de apă la mal pe care mai apoi le transformă în suveniruri. Gundega Strauberga din Letonia, proaspăt absolventă a Academiei de Design din Eindhoven, a lucrat la acest proiect împreună cu organizația Healthy Seas.

beach

Bureau SLA, Overtreders W & Pretty Plastic | PrettyPlastic tiles

Arhitectul Peter van Assche împreună cu designerii Reinder Bakker și Hester van Dijk au dezvoltat un material pentru fațadele clădirilor care oferă deșeurilor din construcții o a doua viață. Realizate din tâmplăria ferestrelor vechi, burlane și jgheaburi, proiectul PrettyPlastic dovedește că deșeurile pot fi transformate în lucruri frumoase prin upcycling. Acum certificat și pe piață.

Dorian Renard | The Beauty of Distortion 

Interesat de abordarea subversivă a tehnicilor artizanale, Dorian Renard a vrut să trateze plasticul cu aceeași admirație cu care tratează sticla. Demersul lui propune să privim plasticul raportându-ne la o altă noțiune de frumusețe, una care este atrăgătoare într-un mod diferit și distorsionat în loc să fie sumbră într-un mod convențional. 

Jessica den Hartog | Remade Textiles 

Designerul Jessica den Hartog transformă deșeurile din plastic în materiale cu valoare estetică. În timpul rezidenței din cadrul programului Schônste wijk a dezvoltat obiecte și sculpturi din pungi, sticle de plastic și plase de fructe, apelând la tehnici din domeniul textilelor și la instrumente banale, totodată făcând informațiile cât mai accesibile și transferabile.

jessica

Gianmaria Della Ratta | Pasta Shootah

Italia înseamnă paste și paste înseamnă Italia. Gianmaria Della Ratta a transferat procesul industrial de a prepara paste în lumea digitală a imprimantelor 3D. Demersul său poate fi privit ca o revigorare a tradițiilor adânc înrădăcinare, o reinterpretare prin filtrul schimbării și al inovației. Della Ratta a absolvit Academia de Design Eindhoven în 2019.

Daan Veerman | Digital Craft

Daan Veerman a modificat o imprimantă 3D și a transformat-o într-un instrument pe care îl poți lua în mână și cu care poți scrie tridimensional, fără intervenția unui calculator. În acest fel, scrierea 3D devine un meșteșug care deschide o lume a posibilităților în ceea ce privește structura și textura obiectelor. Colecția sa Digital Craft include textile și reinterpretări ale unor obiecte de plastic uzuale, produse în masă, precum fărașul sau mătura.

veerman

Interface | Embodied Beauty

Sub numele de Embodied Beauty™, Interface a lansat prima colecție de mochetă modulară cu o amprentă de CO2 negativă, ceea ce înseamnă că în timpul producție cantitatea de CO2 absorbită este mai mare ca cea emisă. Interface își îndreaptă atenția și către reciclare, fiind un deschizător de drumuri în aplicarea principiilor circularității în industria covoarelor.

New Order of Fashion | From Scratch

New Order of Fashion este o platformă internațională pentru designeri talentați. Proiectul promovează sustenabilitatea în modă prin prezentarea unor perspective noi și radicale cu ajutorul inovației, experimentului și a co-creației. Prin proiectul From Scratch, designerii Alicia Minaard și Bart Hess, împreună cu Wolkat (reciclarea textilelor) au transformat 1500 kg de deșeuri de haine și plastic, colectate în Eindhoven, în fire și textile. Din aceste materiale Marie Sloth Rousing a creat o colecție capsulă pentru orașul Eindhoven.

Andrei Bryan Goudarzi | Bags and accessories

Andrei Bryan Goudarzi a studiat designul și moda la Universitatea de Arte din București, România. Sub numele de Atelier Resolved acesta creează genți și accesorii din materiale reciclate și eco-friendly, precum ambalajele de la McDonald’s.

andrei

Ferencz Borbala | The Return of the Shreds

Ferencz Borbala este un designer de modă și de bijuterii român, stabilită în Budapesta. Prin colecția The Return of the Shreds aduce la viață prestigioasele costume regale ale secolului al XVII-lea cu ajutorul resturilor de materiale, hainelor second hand și a plasticului. Ce definește un material prețios în secolul XXI? De ce plasticul, acest material nemuritor, este transformat în obiectele cu viața cea mai scurtă, cele de unică folosință? Ce putem să definim ca fiind cu adevărat deșeuri?

borbala

Nature is the future

Jannis Kempkens | Circology

Viermii mănâncă spuma de polistiren și o transformă în proteine. Tot ce lasă în urmă sunt reziduurile de chitină, al doilea cel mai prezent biopolimer de pe pământ după celuloză, material pe care îl putem transforma din nou în bioplastic. Designerul Jannis Kempkens a dezvoltat studioul Circology și platforma Plasticula care funcționează pe baza principiilor economiei circulare.

Studio Marc | Boete Burger 

Viermii pot descompune complet ambalaje precum polistirenul fără a lăsa nicio urmă de microplastic, iar mai apoi pot fi transformați în hrană pentru alte animale. Studio Marc a introdus acest element de circularitate, plecând de la gunoi și ajungând la delicatesă. Proiectul BoeteBurger ne provoacă să ne consumăm propriile deșeuri. 

Elissa Brunato | Bio Iridescent Sequin

Hainele sunt împodobite deseori cu mărgele din plastic sau paiete din metal, lucru care face reciclarea acestora dificilă sau chiar imposibilă. Cu ajutorul RISE (Institutul de cercetare din Suedia), Elissa Brunato a folosit celuloză regenerabilă (din lemn) pentru a realiza paiete strălucitoare, multicolore, care ne aduc aminte de aripile unui gândac. Culorile curcubeului sunt create cu ajutorul bioingineriei prin ajustarea moleculelor celulozei. 

Tjeerd Veenhoven | Algaefabrics

Piele din frunze de palmier, turbine de vânt din sticle de PET, pigmenți din lalele. Designerul Tjeerd Veenhoven experimentează intens pentru a face produsele și procesele mult mai sustenabile, de exemplu transformă algele în fire setând astfel un model de circularitate pentru industria textilă.

Lionne van Deursen | Biotic

Prin proiectul Biotic Lionne van Deursen cercetează posibilitatea de a crea materiale din microorganisme. Într-un lichid, bacteriile ‘învârt’ fibre mici de celuloze care se leagă împreună și formează un fel de covor. Acest material biodegradabil poate fi procesat în diverse moduri și poate fi vopsit cu pigmenți vegetali sau coloranți proveniți din resturi de legume și fructe.

Mădălin Gheorghe | Drag and drop

Mădălin Gheorghe îmbină designul computațional cu producția digitală și empatia pentru oameni și mediu. Vazele și ghivecele sale sunt printate 3D din materiale biodegradabile precum PLA, la care adaugă elemente estetice noi, precum particulele de bronz care sunt oxidate cu o soluție naturală din oțet și sare.

madalin gheorghe

Dig into the renewable resources

Soowon Chae | Ocragela

Soowon Chae a dezvoltat materialul sustenabil și biodegradabil numit Ocragela în cadrul Academiei de Design Eindhoven, un material pe bază de pigment ocru, gelatină, gricerină și apă. Jonglând cu cantitățile, temperatura și metoda de a turna materialul, Soowon Chae a dezvoltat diferite modele, culori, texturi și densități.

Sarah Harbarth | Kuori

Sarah Harbarth, studentă la Design, a dezvoltat proiectul Kuori, un material biodegradabil din coji de banană, prin explorarea diferitelor metode de producție folosind componentele biodegradabile și biologice ale plasticului. Aceste experimente au dat naștere unor produse și metode asociate cu imprimarea 3D, designul de ambalaje, debitarea cu laser, turnarea prin injecție dar și cu sectorul textil.

Sarmite Polakova | PineResin 

Sarmite Polakova cercetează potențialul produselor secundare din industria lemnului. În cadrul proiectului PineResin, designerul combină rășină de pin, rumeguș, coajă de copac și celuloză pentru a crea o colecție de vaze. Modificând proporțiile, a obținut o varietate de culori, texturi și densități.

sarmite

Studio laVina | Krapiva Zhguchaya (Stinging Nettle)

Obiecte de uz casnic realizate din urzici, folosind întreaga plantă: frunze, fibre, pigmenți, tulpină. Inspirată de cunoștințele bunicului ei, Polina Baikina (Studio laVina) a realizat acest proiect ca lucrare de absolvire în cadrul Academiei de Design Eindhovel(2019), în colaborare cu Varvara Lazareva.

Crafting plastics studio | Nuatan 

Nuatan înseamnă obiecte realizate în totalitate din polimeri biodegradabili și din surse vegetale, îndeosebi amidon, zahăr sau ulei de gătit. Crafting plastics studio (Berlin și Bratislava) explorează valențele acestor tipuri de bioplastic prin diferite metode de producție, printre care turnarea prin injecție și printarea 3D.

nuatan

Basse Stittgen | How do you like your eggs?

Oul este un simbol al începutului vieții, dar îl folosim și ne debarasăm de el foarte ușor, fiind un produs ieftin. Ca alternativă la banalul suport de ou din plastic, Basse Stittgen a creat un astfel de obiect din resturile de ou, pentru a ne reaminti de valoarea unui produs de consum banal. 

basse

Awareness as agent of change

Shahar Livne | Metamorphism

Shahar Livne a adunat deșeuri de plastic de pe plajele din Olanda și Israel, pe care le-a combinat cu roci și praf de marmură, produse secundare din industria minieră. Cu ajutorul căldurii și a presiunii, designerul a imitat procesul geologic numit metamorfism, prin care forma și textura rocilor sunt schimbate. În viitorul îndepărtat, când ne vom fi oprit din producția plasticului, putem extrage acest ‘litoplast’ din adâncuri. Video realizat în colaborare cu Alan Boom.

sahar livne

Suzanne Jongmans | Moving through Contrast

Suzanne Jongmans este un artist interdisciplinar. Este croitoreasă, sculptor și designer de costume. Ca fotograf, ea transformă imaginile tridimensionale în suprafețe plate. Folosește diferite materiale pe care le găsește în mediul în care trăiește, cum ar fi ambalajele de plastic. Foliile din spumă, de exemplu, arată bine pe piele și funcționează – asemenea scopului inițial – ca protecție pentru modelele sale, dând impresia unui material delicat, asemănător mătăsii.

suzanne

Lucas Zito | Cancer vases

În mare parte filtrele de țigară conțin acetat de celuloză care este aproape imposibil de descompus. Lucaz Zito a cercetat cum putem reutiliza acest material. A colectat 11,000 de mucuri de țigară și le-a procesat în 60 de vaze, ca un statement prin care prezintă nocivitatea țigărilor într-o formă estetică.

Jeannette Lili Weiss | Foreign Foraging

Un scurmător își găsește toate materialele și resursele în imediata vecinătate. Jeannette Lili Weiss (Academia de Design Eindhoven, 2019) a creat două tapiserii din materiale reciclate din plasele pescarilor și alte deșeuri de plastic din mare, acompaniate de poezii. Într-o natură din ce în ce mai controlată de om, ce mai vânează și colectează un căutător?

lili weiss

Dave Hakkens | Precious Plastic

Precious Plastic, inițiativa designerului Dave Hakkens, dezvoltă aparate, tehnici și infrastuctură digitală gratuite pentru ca oricine din lume să poată transforma deșeurile din plastic în produse frumos meșteșugite.

Jean Baptiste Gambier | Design with duct tape

Jean Baptiste Gambier a văzut în banda adezivă o anumită energie, un dinamism asociat cu meșteșugul intuitiv. El vede banda adezivă nu numai ca un instrument sau ca o soluție de a ține lucrurile funcționale cât se poate de mult, dar și ca un mediu permanent care e parte din rezultat, cu linii și forme interesante. Plasticul devine legătura dintre elemente. Sunt multe deșeuri nefolositoare care pot fi reutilizate cu ajutorul benzii adezive.