Mergi la conţinutul principal
search

Un joc de petanque prezentat de Zeppelin Design la RDW Open Air

  • 18 Septembrie 2020
  • News

În perioada 11-20 septembrie, RDW Open Air propune iubitorilor de design o serie de instalații interactive care stau sub tema jocului amenajate în curtea interioară a Combinatului Fondului Plastic. Una dintre aceste instalații este un joc de petanque reinterpretat de echipa de arhitecți Zeppelin Design.

Pentru că ultimele luni au schimbat radical dinamica petrecerii timpului alături de cei dragi, Open Air oferă vizitatorilor experiența de a fi din nou împreună, însă într-un mod responsabil.

Jocul de petanque, așa cum îl știm astăzi, s-a născut în 1907 în La Ciotat, în Provența, sudul Franței. Numele vine de la ideea de a avea picioarele ancorate în pământ. Jules Lenoir, cel care a inventat jocul, suferea de reumatism, lucru care îl împiedica să alerge. Și în Grecia Antică a secolului al VI-lea, î.Hr., oamenii obișnuiau să arunce cu pietre ori monezi, încercând să ajungă cât mai departe.

Primul turneu de petanque a fost organizat în 1910, de către frații Ernest și Joseph Pitiot, proprietarii unei cafenele din La Ciotat. Este cel mai populat sport din Marsilia. Sportul este jucat de aproximativ 17 milioane de oameni. Sunt peste 480.000 de jucători afiliați la Federația Franceză de Pétanque (Fédération Française de Pétanque et Jeu Provençal – FFPJP, a IV-a federație sportivă ca mărime din Franța.

Începând din septembrie 2006 a luat ființă și Asociația Pétanque România, creată cu scopul de a promova acest joc în România.

În cadrul formatului Open Air, vizitatorii vor avea ocazia să experimenteze o variantă a popularului joc reinterpretată de echipa Zeppelin Design.

Zeppelin Design

Regulile sunt simple:

Pasul 1: JUCĂM CURAT!

Verificăm poziționarea corectă, peste gură și nas, a echipamentului obligatoriu: masca de protecție.

Ne privim adversarii în ochi de la distanța de siguranță: doi metri.

Echipament:

Boule – minge metalică, 80 mm diametru

Cochonnnet – minge de lemn, 30 mm diametru

Alegem boule-urile tot cu privirea, fără să le și le dezinfectăm conștiincios: un puf pentru mine, un puf pentru adversar, un puf pentru noroc și așa mai departe. Repetăm procesul pentru cochonnet.

Pasul 2: METODA DE JOC!

Putem juca petanque în echipe de la 1, 2 sau 3 jucători, aleși din cadrul propriului grup de distanțare socială.

Cercul

Aruncă un bănuț dezinfectat și alege prima echipă.

Unul din membrii echipei alese va desena un cerc cu diametrul de aproximativ 0.5 metri, care desemnează locul de unde vor fi aruncate boule-urile.

Cochonnet

În interiorul cercului desenat, primul jucător aruncă cochonnet-ul la o distanță de 4-8 metri sau 6-10 pași în afara cercului.

Primul Boule

Poziționat în interiorul cercului, cu ambele picioare ancorate în nisip, oricare jucător din prima echipă poate arunca un boule la alegere. Acesta trebuie să ajungă cât mai aproape de cochonnet.

Al doilea Boule

Un alt jucător, din echipa adversă, pășește în cerc și aruncă al doilea boule, cât mai aproape de cochonnet, sau încearcă să lovească primul boule aruncat, îndepărtându-l, astfel, de cochonnet. Fructul aflat la cea mai mică distanță față de cochonnet este cel care „deține punctul”.

Când joc?

Echipa care nu „deține punctul” continuă să arunce până când amplasează boule-ul cel mai aproape de cochonnet, și tot așa. Membri echipelor nu sunt obligați să arunce alternativ, în schimb fiecare jucător folosește numai propriile boule-uri. Boule-urile se împart în mod egal între jucători.

Ai rămas fără Boule-uri?

Când una dintre echipe rămâne fără boule-uri, cealată echipă țintește în continuare, încercând să nimerească mai aproape de cochonnet.

Scorul

Când ambele echipe rămân fără boule-uri, se oprește jocul și se numără punctele. Echipa câștigătoare înscrie câte un punct pentru fiecare boule mai apropiat față de cochonnet, în comparație cu cel mai apropiat boule al echipei adverse. Numai câte o echipă poate înscrie puncte, odată cu fiecare rundă.

Următoarea Rundă

Un jucător din echipa câștigătoare aruncă cochonnet-ul din noul cerc, desenat în jurul poziției sale anterioare. Echipa câștigătoare este cea care înscrie prima 13 puncte.

Pasul 3: SĂ JUCĂM!

În timpul jocului avem grijă să purtăm corect masca și să păstrăm distanța față de ceilați jucători.

Încurajăm: air-hugs, air-drums și dansuri individuale ale victoriei.

Zeppelin Design

În parcul de design dezvoltat la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii mai pot descoperi proiectele câștigătoare ale concursului Ping-Pong+, un teren de unigolf, unul de blueminton, o zonă cu balance boards, dar și un rastel, unde își pot depozita bicicletele în siguranță.

Romanian Design Week ține cont de toate reglementările în vigoare pentru a garanta siguranța publicului. Alegerea spațiilor a ținut cont de contextul actual, ansamblul de clădiri din cadrul Combinatului Fondului Plastic asigurând o suprafață mare de spații exterioare și condiții de distanțare socială.

Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, are loc în perioada 11-20 septembrie, iar anul acesta a dezvoltat o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunțată încă de la începutul anului, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.