Mergi la conţinutul principal
search

Shaping Design. Together. w/ Dragoș Motica - AȘKIA

  • 17 Mai 2021
  • News

Dragoș este unul dintre designerii români care s-au remarcat de-a lungul anilor, atât prin proiecte experimentale, cât și prin produse realizate în serii mari. 

A fost distins în 2015 cu medalia de aur A’ Design Award, pentru binecunoscuta lampă “/” și de mai multe ori de către Asociația Română a Producătorilor de Mobilă pentru alte produse de mobilier. Proiectele Studio au apărut în mai multe publicații, atât online, cât și offline, de pe 6 continente.  

AȘKIA duce mai departe, într-o nouă abordare, moștenirea și angajamentul de a crea design de calitate asumat anterior de Ubikubi, cunoscut la scară largă ca fiind unul dintre cele mai bune branduri de design românesc. În 2020, după 5 ani de creștere semnificativă, cu o importantă prezență internațională, după dezvoltarea a 86 de produse proprii care au fost vândute peste tot pe glob, fostul brand, Ubikubi, și-a unit forțele cu ARCADE – o companie românească de top.

Marco Collection // 2013

Marco Stool

Marco este un set de mobilier pentru cafenele și baruri. Fabricat din plută, fag și placaj de fag, Marco este 100% reciclabil și ecologic. Forma superioară a scaunului a fost inspirată de produsele Apple, cu numele Marco derivat din cuvântul portughez pentru măr - „março”. Jocul de cuvinte a fost ales în portugheză, deoarece Portugalia deține aproximativ 50% din producția mondială de plută.

Lampa Slash // 2014

Lampa Slash

Lampa Slash și-a propus să investigheze granița dintre personal și personalizat chestionând ce oferă valoare unui obiect. Aceasta oferă șansa unei alegeri subiective aflate la mijlocul distanței dintre două stări. Materialele folosite sunt inspirate din zona industrialului - beton, sârmă de armare, frânghie de alpinism, mosorul pentru firele de înaltă tensiune. 

ALBE // 2015

ALBE

ALBE este un set de recipiente pentru bucătărie, inspirat din forma ciupercilor comestibile din România. Culesul ciupercilor după ploile de vară este un obicei încă păstrat de locuitorii zonelor rurale din apropierea pădurilor. Pentru obținerea recipientelor din ceramică au fost folosite matrițe speciale. Recipientele se închid cu capace personalizate din plută.

Colecția Atelier // 2015

Atelier Table

Seria ATELIER este inspirată de structura șevaletului pentru pictură. Sistemul de prindere face foarte simplă tranziția de la un scaun confortabil cu mânere, destinat zonei de luat masa sau livingului, la un scaun pentru cafenele, care poate fi stivuit.

Atelier

Măsuțele BEND // 2016

Bend este o familie de măsuțe ocazionale, îndeajuns de versatile pentru a putea fi plasate atât într-un proiect privat, cât și într-unul public. Materialele folosite sunt frasin sau stejar pentru blat și metal vopsit și intenționat îndoit pentru cele trei picioare.

Lampa Newton // 2016

Newton este o lampă de birou deșteaptă și eficientă, cu un design minimalist, prevăzută cu tehnologie LED, braț mobil și un sistem de pornire/oprire ce invită la joacă.

Tăietură // 2017

CUT este o colecție de obiecte pentru bucătărie. Fiecare dintre aceste obiecte încorporează un detaliu care ajută la ergonomia acestuia. Acest detaliu este realizat printr-o intervenție minimală, o „tăietură” diagonală ce facilitează utilizarea obiectului. Regăsindu-se în fiecare membru al colecției, „tăietura” devine astfel elementul unificator al întregii familii de accesorii. 

O-lamp // 2019

Corpul de iluminat ambiental are ca referință lampa cu petrol folosită în timpul penelor de curent de dinainte de anul 1990. Obiectul este format dintr-un cilindru din marmură neagră și o suprafață reflectorizantă din aluminiu vopsit. 

Atelier Lounge // 2021

După 4 ani de la apariția seriei Atelier, Dragoș Motica, alături de AȘKIA, dezvoltă o variantă de scaun sezlong.

Taburete Nomad // 2021

NOMADTaburetul Nomad este un proiect de Upcycling, acesta născându-se dintr-un placaj tehnic, respectiv o formă preexistentă, descoperită în fabrica din Reghin. Forma curbată de placaj tehnic a fost îmbrăcată în burete, material textil și transformată într-un obiect special, colorat, destinat birourilor creative.