Mergi la conţinutul principal
search

Piero Luigi Fratini: Pandemia de Covid a transformat relația dintre oameni și lumea în care trăiesc

  • 09 Decembrie 2020
  • News

Am pus bazele ediției de anul acesta a Romanian Design Week sub tema CHANGE, din convingerea fermă că designul poate contura un viitor mai bun. Un viitor comun mai bun poate fi construit însă doar împreună, așa că, în mod firesc, pentru RDW 2021 am ales tema TOGETHER.

RDW 2021 își propune să investigheze și să deconstruiască procesele colaborative și multidisciplinare, pentru a descoperi cum să le aprofundăm, normalizăm și scalăm la nivel de proiect, de cartier, de societate.

În acest context, am vrut să vorbim cu unii dintre cei mai calificați specialiști în domeniu la nivel internațional, pentru a sublinia importanța de a privi designul și industriile creative printr-un filtru analitic, de a înțelege rolul și importanța acestora în societatea actuală și de a porni un dialog despre viitor.

Din 2009, Piero Luigi Fratini este unul dintre coordonatorii call-ului de înscrieri în Programul Creative Europe, prin care Comisia Europeană susține sectorul cultural și cel audiovizual. Având peste 15 ani de experiență în inovare și finanțare publică/privată, Piero este specialist în start-up-uri cu focus pe cele active în industriile creative. În prezent coordonează InnovLab, oferind suport proiectelor aflate la granița dintre diferite domenii creative pentru a facilita accesul, distribuția, promovarea și monetizarea conținutului și creativității prin tehnologii inovatoare.

Înainte de a se alătura Comisiei Europene (EACEA), Piero Luigi Fratini a lucrat pentru o companie lider mondial din sfera tehnologiei și un grup bancar de top.

Cu studii în Italia și Marea Britanie, Piero Luigi locuiește la Bruxelles din 2003.

Despre ultimele luni, acesta povestește:

„Pandemia de Covid a transformat relația dintre oameni și lumea în care trăiesc. A obligat actorii din toate sectoarele creative să-și redifinească rolul în societate, în contextul în care spațiile publice au fost reconcepute, obiectele regândite și procesele reevaluate. Pandemia a accelerat de asemenea utilizarea tehnologiei și inovarea digitală, folosită ca instrument cheie pentru a crea și livra conținut.

În contextul în care astăzi accesibilitatea și capacitatea de a-și atinge publicurile sunt provocările majore pentru sfera culturală, o categorie aparte de jucători din piața de tech a profitat de oportunitatea de a-și folosi la maximum cunoștințele și experiența contribuind astfel la crearea unui ecosistem caracterizat de colaborarea dintre companiile digitale, producători și minți creative.

Start-up-uri care oferă soluții inovatoare care întăresc plus-valoarea acțiunilor culturale și fructifică conținutul generat sunt în plină expansiune peste tot în Europa și la nivel mondial, contribuind astfel la reconstruirea economică post-pandemie. În acest proces, sectorul designului joacă un rol cheie făcând din accesibilitate și funcționalitate prioritățile sale principale și demonstrând astfel cum acest domeniu poate împinge și mai departe granițele inovației.“