Transylvanian Design Week este unul dintre cele mai mari evenimente de design din Transilvania, care leagă designerii din regiune și publicul interesat de această arie a artei. Misiunea Transylvanian Design Week este să devină locul de întâlnire al comunității de design din Transilvania, să identifice oportunități bazate pe cererea economică sau socială, dar și un fel de sistem de valori.
Prima ediție a TDW a fost organizată în anul 2023 cu scopul de a-i întruni pe designerii din Transilvania. Întrebarea la care s-a căutat răspunsul: “Ce este design-ul transilvănean? Este sustenabilă această scenă de design?” S-a așteptat ivirea unor întrebări și răspunsuri din care, prin intermediul designului, să pornească discuții ce implică atât publicul larg, cât și experții din domeniu.
Ediția TDW din 2025 va fi organizată între 20 maritie – 20 aprilie în Muzeul Secuiesc al Ciucului, tematica fiind “Noul Ev Mediu”, care analizează efectele culturii vizuale de astăzi. TDW așteaptă din nou în acest an mii de vizitatori pentru a cunoaște munca a aproape 100 de designeri autohtoni, pentru a descoperi cele mai definitorii creații și pentru a participa la programe creative.
Expoziția prezentată în cradrul Romanian Design Week reflectă paradoxurile secolului XXI, unde tehnologia digitală coexistă cu tradițiile, iar globalizarea cu identități izolaționiste. Lucrările expuse, prin mijloacele designului, caută ordinea într-o lume vizual suprasaturată, explorând tensiuni intre tradiție și contemporaneitate, local și global, material și metaforă, disonanță și armonie – conceptul curatorial se construiește în spiritul acestei dualități. Este o selecție concentrată din expoziția Transylvanian Design Week, oferind o privire de ansamblu asupra selecției curatoriale.
Proiectele expuse în cadrul expoziției sunt:
Czirják Adorján - Litere în flagrant – Existența vizuală / imagistică a textului;
Botond Csiby- Gindele - Joc de cărți BESTIA;
László Hajnalka Csíki - Trans Branding;
Mihai Gâdei - Simfonia Literelor;
Mátyás Róbert - Poster cinetic al unei etichete de plan mărite;
Temesi Apolka- SoundWool – Rock;
Catrinel Săbăciag - Noosphere;
Szalai Veronika - Corpuri și simboluri;
Vass Krisztina - Susli;
Csató Adél-Éva (Muzal Porcelain Jewelry) - Straturile timpului;
Márkus Hannah Gizella - Hacked;
Fabian Kis-Juhasz - Chastity Bag;
Vajda Emőke - SĂMÂNȚĂ ÎN PĂMÂNT (photo credit: Onodi Fruzsina-Dóra);
Darius Iova - “nu știu cum îți arăta…..”
Crina Bulprich - Camouflage;
Burján Zsolt - Descoperiri arheologice din viitor;
Simon George - Nucă în perete;
Esztány István - Sportlux;
Dávid Erika - Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc;
Szökrön Eszter - Spațiu comunitar.
Curatorul evenimentului este Oláh Gyárfás.
Muzeul Secuiesc al Ciucului este o colecție publică susținută de administrația locală, fiind cel mai mare muzeu din județul Harghita. Considerăm ca misiune principală explorarea, colecționarea, conservarea, prelucrarea și prezentarea patrimoniului cultural al Regiunii Ciuc. Pe lângă activitatea sa științifică și conservarea valorilor istorice și etnografice ale locului, Cetatea Mikó, care găzduiește Muzeul Secuiesc al Ciucului, este și un important punct de atracție turistică în zonă.
Expoziția "Noul Ev Mediu" face parte din formatul RDW Exhibitions, prezentat de Rompetrol și coprodus de Primăria Municipiului București prin ARCUB.
De peste 20 de ani, Rompetrol susține educația și cultura prin inițiative cu impact real în comunitățile locale. La Romanian Design Week 2025 se alătură formatului RDW Exhibitions, care pune în prim-plan colaborarea și susținerea creativității locale.