Mergi la conţinutul principal
search

The future is in the making/ Viitorul este în pregătire

  • 31 Mai 2022
  • News

The future is in the making* este o expoziție semantă de Romanian Design Week, parte din programul Milano Design Week 2022, în cadrul conceptului We Will Design propus de BASE (Tortona).

Conceptul expozițional a fost dezvoltat în jurul premisei că astăzi, poate mai mult ca oricând, chestionăm modul în care acțiunile noastre ne vor afecta viitorul, investigând totodată modul în care sunt conturate deciziile noastre în relație cu factorii care le influențează.

Expoziția-capsulă prezentată de RDW în acest context se focusează pe modul în care designul poate genera spații de dialog sau dezbatere prezentând practici și proiecte experimentale, dezvoltate în jurul preocupărilor legate de mediu,  procese creative, sustenabilitate, patrimoniu imaterial sau echitate socială.

Expoziția propune astfel o incursiune în unele dintre cele mai inedite practici de design din România, precum și în preocupările și discursurile creative ale acestora, încercând totodată să dezvăluie procesele creative ale proiectelor prezentate.

Studiouri și designeri: co/rizom, Megan Dominescu, Radu Abraham, Simina Filat, UAU.

little Monsters 
de co/rizom

Într-un orășel din Transilvania, co/rizom a descoperit atât povestea lui Vasilică Isăcescu - un cioplitor tradițional în lemn care colecționează ierburi sălbatice pentru a-și câștiga existența, precum și o serie de scaune populare de antichități în muzeul local. Au recunoscut imediat puterea iconică a acestor obiecte și au creat șapte „mici monștri”, care preiau din elementele și tehnicile tradiționale, transformându-le în obiecte-personaj.

corizom

co/rizom este un studio de design dedicat unui model de producție responsabil și durabil, unul care protejează abilitățile esențiale de artizanat și cunoștințele artizanale ale producătorilor la scară mică din întreaga lume, propunându-și să conecteze artizanii cu sprijinul de care au nevoie pentru a-și transforma abilitățile de meșteșuguri de moștenire în mijloace de trai viabile, integrând produsele lor unice în lanțul global de aprovizionare.

corizom

Numele co/rizom este legat de rizom. substantiv: o tulpină subterană orizontală în continuă creștere, capabilă să formeze noi plante prin producerea unei rețele de rădăcini și lăstari.

corizom.org

 

Ma’am are you ok? You barely touched your pumpkin spice latte.
un proiect de Megan Dominescu

Lucrările de artă textilă realizate manual ale lui Megan se joacă cu subiecte și probleme contemporane, din lumea reală, văzute printr-o lentilă umoristică. În lucrarea ei Ma’am are you ok? You barely touched your pumpkin spice latte, Dominescu își instalează personajele într-un Starbucks, unde o pauză de cafea se transformă într-o siesta sinistră pentru un client.

Megan Dominescu

Megan Dominescu (n. 1997) este artist vizual, locuiește și lucrează în București, România. A absolvit Departamentul de Pictură a Universității Naționale de Arte, București. Conflictul româno-american al lui Megan este o puternică inspirație în practica ei. Lucrarea lui Megan se concentrează pe observarea și documentarea absurdului și pe celebrarea bizarului. Este membră a colectivului de artiști MOXA20 în și este jumătate din duo-ul de DJ Miss Clitoral.

Megan Dominescu

megandominescu.com 

 

Steel looking for the light
De Radu Abraham

“Steel looking for the light” este o serie de suporturi de lumânare, realizate din bară metalică plină. Toate formele sunt realizate pe strung, prin tehnici de prelucrări mecanice, apoi trecute printr-un proces chimic pentru a atinge culoarea neagră, aceasta devenind parte din structura materialului. Fiecare obiect este compus din elemente detașabile și interschimbabile care oferă posibilitatea unor compoziții multiple în care pot fi folosite, utilizând mai multe tipuri de lumânare.

Radu Abraham

Radu Abraham este un designer de obiect cu interese pentru materiale variate, de la lemn sau metal, la sticlă sau plastic, adesea utilizând diverse combinații între acestea în realizarea obiectelor sale. Este direct implicat în procesul de realizare a obiectelor sale, fiecare dintre acestea trecând de la idee, înspre schiță și apoi direct in prototipare/construcție, etapa în care ele ajung în forma finală. Treptat, acest mod de lucru a apropiat obiectele rezultate de o zonă sculpturală, de care Radu se simte tot mai atras. Obiectele sale sunt adesea centrate pe o căutare personală de forma și compoziție, astfel funcția devenind adesea o preocupare secundară, asta plasând obiectele într-o zonă de design sculptural sau chiar de sculptură funcțională, exprimate printr-un limbaj într-un continuu proces de dezvoltare.

Radu Abraham

raduabraham.com

 

KAPAO THU
de Simina Filat

Sustenabilitatea nu mai este doar un cuvânt, este un stil de viață, un nou stil de consum, conturându-se o nouă societate și sunt bucuroasă să fac parte din ea, și să contribui cât de puțin la această schimbare.

Inspirația pentru acest obiect a plecat de la trend-ul knitting cu lână gigantică, și mai ales celebra scena din filmul ‘’Doamna și Vagabondul’’.

Acest obiect este axat în totalitate pe concepte de ZeroWaste, folosind materiale reciclate și reutilizate, am valorificat fiecare centimetru de deșeu, implicând multă manoperă pentru fiecare obiect. Este un obiect pentru care întâii au fost creați 80 de metri liniari de tub, care se împletesc manual pe brațe. Întreg procesul durează minim 3 zile lucrătoare.

Simina Filat

Numele obiectului este: ‘’Kapao thu’’ care provine de la cuvântul ''geantă'' scris în limba Vietnameză; toată colecția de obiecte poartă numele ‘’geantă’’ scris în altă limbă a planetei noastre.

Simina Filat este un creator modern care combină designul, meșteșugul și inovația cu principiile de sustenabilitate și deschiderea către colaborare sub formă de co-creare. În meseria ei, ea poartă multe pălării: de la designer, la gânditor, la producător, dar, mai ales, se identifică ca Om - cu pasiuni și interese și obsesii creative și o dorință nesățioasă de a realiza ceva special care poate pune în mișcare lucruri importante.

Simina Filat

Cu o înțelegere aprofundată a designului de modă/produs, a relației noastre cu accesoriile și a unui spirit antreprenorial, Simina Filat îsi menține valorile, transformând atelierul său într-un brand durabil și concentrându-și privirea asupra „noii lumi”, a materialelor reciclate/ reutilizate și recuperate.

siminafilat.com

 

Oven
De UAU

Masa Oven este un obiect cu un simț al umorului neobișnuit cu o sensibilitate capricioasă, un colaborativ realizat împreună cu Reborn Bicycles, un studio cu sediul în România specializat în tehnici de pictură și colorare personalizate.

Această piesă a fost construită manual la o scară intimă și umană, permițându-i să fie manipulată cu sensibilitate și sculptată în forma sa finală. S-a căutat un aspect diferit pentru a obține un aspect asemănător esteticii imaginii termice în infraroșu.

The Oven

Prin această tehnică inovatoare, s-au aplicat mai multe straturi subțiri de vopsea angobă pe corpul ceramic nears și pe parcursul a mai multor ore și a muncii meticuloase de șlefuire prin straturi a fost dezvăluită o suprafață animată complexă. După ardere, s-a obținut un finisaj colorat și distinctiv pestriț, o estetică care subminează și demontează cadrele și înțelegerile tradiționale ale obiectelor ceramice funcționale.

Fondatorea UAU, Vanessa Singenzia, adoptă o abordare intuitivă a ceramicii, forma fiind întotdeauna un precursor al funcționalității. Faptul că un obiect poate influența condiția fizică și emoțională persoanelor din jurul său creează un lexicon al preocupărilor senzoriale precum și o diversitate a emoțiilor umane pe care acesta îl transmite. 

Vanessa Singezia

*The future is in the making/ Viitorul este în pregătire este o expoziție realizată cu sprijinul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.