Mergi la conţinutul principal
search

British Council participă la Romanian Design Week 2020 sub umbrela UK Focus

  • 13 Februarie 2020
  • News

În cadrul Romanian Design Week 2020, care are loc între 15 și 24 mai 2020, British Council o serie de evenimente sub titulatura UK Focus, la Muzeul Național de Artă al României.

Astfel, Romanian Design Week va include în program o expoziție capsulă sub titulatura UK Focus - Circular Cultures, care exemplifică sustenabilitatea în design, conceptul de „circular cultures”, dar și căi inovatoare de a construi un viitor sustenabil, o serie de conferințe și workshopuri, dar și organizarea unei vizite de lucru pentru organizații din Marea Britanie în București și în zona Transilvaniei, în cadrul programului British Council Crafting Futures, cu obiectivul de a susține viitorul meșteșugului la nivel global.

UK Focus include și proiecții de filme din sfera designului în cadrul noului format al RDW dedicat specialiștilor, Professionals - bringing together the industries that build Romania.

Expoziția capsulă UK Focus - Circular Cultures exemplifică obiectivele programului european de design sustenabil și economii creative cu același nume, semnat de British Council. Programul urmărește să promoveze și să ofere o voce conceptului de sustenabilitate, dar și crearea unei rețele în Uniunea Europeană care să genereze dialog despre design și circularitate.

Panelul de discuții și workshopurile abordează teme care își propun să amplifice gradul de conștientizare privind schimbările climatice și să investigheze căi inovatoare de a construi un viitor sustenabil. Evenimentul reprezintă astfel o oportunitate unică de dialog între reprezentanți ai industriei creative din Marea Britanie și organizații și designeri locali, care să-și împărtășească astfel viziunea privind schimbările actuale legate de modul în care designul și meșteșugul se pot întrepătrunde. Vorbitorii invitați vor fi anunțați în curând.

În cadrul RDW 2020 se va lansa și British Council Crafting Future, un proiect destinat promovării meșteșugului la nivel global prin cercetare și educație. Inițiativa include și o vizită de lucru prin care se va stabili un prim contact al unor designeri, galeriști și curatori din Marea Britanie cu meșteșugul local și practicile sustenabile din București și zona Transilvaniei, încurajându-se dialogul despre rolul din prezent al practicilor meșteșugului tradițional. Participanții vor fi selectați în urma unui call lansat de British Council. Proiectul este curatoriat și organizat împreună cu The Institute și Centrul Cultural Cluj.

British Council urmărește promovarea soluțiilor sustenabile în toate ariile sale de activitate, propunându-și o prezență cât mai verde în cadrul RDW 2020.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele şapte ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.

Ediția de anul acesta a Romanian Design Week va avea ca temă centrală SCHIMBAREA*CHANGE, reprezentată printr-o expoziție dedicată, care va explora mai multe subteme și preocupări ale prezentului: Experiment, Natural Resources, REdesign Crafts și Placemaking, dar va aborda și teme transversale, precum sustenabilitatea și reciclarea.

Vizitatorii vor putea admira o selecție de proiecte care aduc în discuție relația dintre inovație și viitor, dar și proiecte care abordează rolul meșteșugului și al utilizării raționale a resurselor naturale în designul contemporan.