Mergi la conţinutul principal
search

AȘKIA și Stardust Architects participă anul acesta la BASE Milano, în cadrul Milano Design Week

  • 06 Septembrie 2021
  • News

Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa din Veneția, alături de Romanian Design Week și The Institute, a demarat anul acesta un parteneriat cu BASE Milano, parte din Milano Design Week, cu scopul de a susține și promova designul și creativitatea românești în cadrul celui mai amplu și relevant eveniment dedicat designului la nivel internațional.

„Designul este atât un instrument important de consolidare a unei civilizații sustenabile, cât și o poartă către cultura unei țări. Aceste considerații ne-au determinat să obținem pentru România două poziții de participare pentru designerii români în ceea ce este, probabil, cel mai important hub al designului din Europa. Mai departe, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția a apelat la expertiza și experiența dovedite ale echipei Romanian Design Week pentru a selecta cele mai relevante proiecte, acceptate cu entuziasm de partenerii noștri italieni, BASE Milano”, au declarat reprezentanții Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

În cadrul acestui parteneriat, studiourile de design și arhitectură AȘKIA și Stardust Architects au fost selectate de către echipa Romanian Design Week pentru a propune expoziții și instalații dezvoltate în jurul temei stabilite de BASE Milano pentru ediția de anul acesta - WE WILL DESIGN.

BASE Milano este un ecosistem creativ și un proiect de inovație și contaminare culturală, în inima zonei Tortona din Milano, recunoscută pentru proiectele și inițiativele inovative și conceptuale pe care le prezintă anual în cadrul Milano Design Week.

Milano Design Week este cel mai important eveniment dedicat designului din lume, iar în 2021 are loc în perioada 04-10 septembrie și se preconizează a fi o ediție specială, cu un Salone del Mobile adaptat la condițiile pandemice și cu sute de evenimente și expoziții, parte din Fuorisalone, organizate pe cartiere: 5Vie, Alpha District, Brera Design District, Isola Design District sau Tortona Design Week.

Anul viitor, Romanian Design Week sărbătorește 10 ani de când susține și promovează designul românesc și industriile creative locale, iar colaborările cu evenimente internaționale de prestigiu au fost unul dintre instrumentele importante prin care ne-am propus să creștem atât festivalul din București, cât și vizibilitatea acestor domenii pe plan regional și internațional. De aceea nu poate decât să ne bucure parteneriatul inițiat de Institutul Cultural Român cu Base Milano, deoarece acesta va permite participarea unor designeri și arhitecți români incredibil de talentați în cadrul prestigiosului Milano Design Week’’, a declarat Andrei Borțun, inițiatorul Romanian Design Week.

În cadrul Base Milano și al expoziției WE WILL DESIGN, AȘKIA va prezenta expoziția The way we are, care își propune să investigheze maniera în care pandemia ne-a obligat să ne reconsiderăm prioritățile, ne-a determinat să ne schimbăm obiceiurile și a generat astfel reconfigurarea spațiilor de lucru și a modului în care locuim și interacționăm cu spațiile în general, dar a și chestionat felul în care aceasta a redesenat interacțiunile sociale, a întărit convigerile sau a polarizat discursurile.

Expoziția va prezenta o serie de proiecte recente semnate de AȘKIA, unul dintre cele mai importante brand-uri de design din România: Kameleon K1, Leaf, Atelier Lounge, The Catcher 60, Marco Bench sau Kodama.

askia

‘’Ne-am propus să prezentăm o selecție de proiecte recente, care se adresează atât spațiilor de lucru, cât și celor rezidențiale, obiecte de design versatile, dezvoltate într-o perioadă în care adaptabilitatea și modularitatea au devenit atribute esențiale în lumea designului. Pentru că știm din experiență cât de importante sunt design week-urile și astfel de contexte internaționale, suntem foarte curioși cum o să primească specialiștii, dar și publicul noile produse AȘKIA’’, a declarat Dragoș Motica, Creative Director AȘKIA.

askia 2

Mai multe despre AȘKIA puteți afla și pe askiafurniture.ro/.

Stardust Architects este un studio de arhitectură și design din București, fondat de Anca Cioarec și Brîndușa Tudor. Acesta va face parte din inițiativa Temporary Home - o rezidență artistică, în cadrul căreia un mix complementar de designeri vor reflecta asupra rolului designului în soluționarea noilor provocări cu care se confruntă societatea noastră.

Stardust Architects va prezenta în acest context o instalație ce privește deșeurile ca pe o resursă, transformând resturi de hârtie colectate din București și din cartierul Tortona în timpul rezidenței într-o nouă hârtie, ca o formă de apropiere și de înțelegere a locului, dar și ca reprezentare (simbolică) a țesăturii sociale urbane. 

stardust arch

Astfel, un pat va fi îmbrăcat în coli de hârtie reciclată albastră, lăsând două mici decupaje de acces pentru locuri de stat; va deveni o casă-pat ce se va construi de-a lungul rezidenței: un fel de merindar ce oferă un moment de liniște. Suportul cu umerașe va expune imagini din practica lor ce vorbesc despre recuperarea meșteșugurilor și cartografierea resurselor locale. Pe comoda de la intrare vor fi prezentate procesul prin ingrediente, instrumente de lucru și un scurt video. 

’’În urmă cu câțiva ani ne-am imaginat o familie de obiecte inspirate dintr-un mic obiect din arhitectura vernaculară numit “merindar”, ce oferea apă și hrană trecătorilor. Ne întrebam ce ar oferi astăzi orașele locuitorilor lor și cum s-ar integra merindarul în peisajul contemporan urban. Parte din această familie de obiecte era și un colector de hârtie pe care ni-l imaginam montat în fața universității de arhitectură din București. Credem că a înțelege și a cartografia un loc astăzi înseamnă să-i privești flora, fauna, aerul, sunetele, fluxul materialelor ce implică și deșeurile, să-i înțelegi țesuturile sociale. Prin urmare, visăm la aceste obiecte-merindar, niște mici și neașteptate case comune ce pot fi folosite între vecini pentru a recicla inteligent și a-și împărți resursele comune. În Milano, pe parcursul rezidenței, vom petrece jumătate din timp în atelierul temporar și cealaltă jumătate încercând să cunoaștem și să înțelegem vecinătățile, colectând hârtie din cartierul Tortona pe care vom încerca să o reciclăm’’, au povestit Anca și Brîndușa.

stardust arch 2

Mai multe despre proiectele Stardust Architects se găsesc pe Instagram: @stardust_architects

Pentru mai multe detalii, puteți accesa:

https://base.milano.it/

https://www.icr.ro/

https://romaniandesignweek.ro/

***

#romaniandesign #UniCreditBank #BankingThatMatters #UniCredit4You #UniCredit4People #UniCredit4Good #UniCredit4Culture #UniCredit4Education

#MilanDesignWeek #ICRsusține #rdwxmdw #rdw #ASKIAFurniture #StardustArchitecture

***

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (IRCCU Veneția) este una dintre cele 19 reprezentanțe în străinătate ale Institutului Cultural Român. Înființat în 1930 de către Nicolae Iorga, institutul și-a reluat activitatea în ianuarie 1990, după o lungă întrerupere, și a evoluat permanent, redevenind un reper important al culturii române în Italia. În prezent, IRCCU Veneția susține și promovează artiști și oameni de cultură, 

atât prin intermediul unor programe și proiecte culturale, cât și prin contribuțiile la bursele de cercetare şi formare postuniversitară şi postdoctorală „Nicolae Iorga”.

Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, prezentat de The Institute și UniCredit Bank, este un eveniment anual care promovează designul contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect din România dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. În cele nouă ediții de până acum, Romanian Design Week a reușit să indexeze și să traseze harta a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul din București și din România.

BASE Milano

Cu cei 12.000 de metri pătrați pe 3 etaje, peste 200 de rezidențe artistice, peste 400 de evenimente și 500.000 de vizitatori pe an, BASE este un pol creativ de anvergură internațională și un centru de cercetare, experimentare, producție și coproducție de inițiative culturale cu o valoare socială ridicată. 

Temporary Home este o reședința BASE Milano, care va deschide 10 camere unice, ce vor fi ocupate de 10 designeri din 10 țări din întreaga lume și care vor prezenta publicului larg detalii despre practicile lor creative.

We WILL DESIGN este tema aleasă de BASE Milano anul acesta pentru prezența în cadrul Milano Design Week. Aceasta își propune să provoace designerii să își imagineze scenarii despre un viitor în care designul va reconfigura comportamente și noi moduri de viață.