Mergi la conţinutul principal
search

Interviu Andreea Dobre - archaag | UniCredit LAB

  • 12 Septembrie 2023
  • News

UniCredit LAB este o inițiativă strategică a UniCredit Bank în colaborare cu The Institute, din cadrul Romanian Design Week 2023, prin care se dorește dezvoltarea unor strategii de sustenabilitate pentru antreprenorii locali din industriile creative, în speță designerii de produs care folosesc materiale naturale, reciclate, dar şi producători, designeri  sau studio-uri care folosesc tehnologie avansată. 

Proiectul pilot a avut loc pe parcursul a 3 zile si a fost un program intens de educare, ce a constat în prezentări și sesiuni de mentorat, pentru a încuraja creativitatea, sustenabilitatea și diversitatea. A fost un proiect inter/transdisciplinar, o platformă pentru experimentare și conexiune care a stimulat colaborarea, a propus linii de finanțare și a generat noi scenarii de sustenabilitate pentru business-urile creative din România.

Pentru ȋnscrierile la UniCredit Lab, am făcut un call public, ȋn care am anunţat grantul in servicii, ce urma sa fie oferit la finalul celor 3 zile de Lab, de catre juriul format din Anca Ungureanu (UniCredit Bank), Tudor Coltan (avocat specializat pe businessuri creative), Mihaela Tutunaru (The Institute) si Delia Poleac (FABIZ). In urma pitch-urilor foarte bune, juriul a decis sa aleaga doi castigatori: ACT si Archaag.

Andreea Dobre | https://archaag.com

archaag este o echipă de arhitecți și designeri care prezintă lumii o nouă perspectivă – în linii clare, plină de spirit, centrată pe om și experiența sa în mediu. În ultimul an, archaag a creat în principal asset-uri 3D digitale pentru jocuri și spații virtuale multifuncționale.

La un eveniment 100% online în spațiile create de archaag, oamenii se reunesc ca avatare pentru a experimenta posibilitățile nelimitate ale lumii digitale, a observa arta și designul și a socializa. Acesta reprezintă un proof of concept adus în premieră în fața comunității din România, care ilustrează potențialul folosirii creativității, a unor programe performante și a platformelor online pentru a dezvolta medii 3D accesibile oricui, oricând, de oriunde. Acest tip de proiect sprijină existența și promovarea unei game variate de artiști, de la design grafic, fashion, muzică, până la jocuri. Operele lor sunt astfel prezentate accesibil și interactiv, ca niciodată până acum, în contextul unor conexiuni nelimitate.

Nu în ultimul rând, spațiile 3D virtuale reprezintă un mediu inovativ de petrecere a timpului liber în activități recreative care nu presupun deplasarea sau pregătirea utilizatorului.  

archaag

1.    Cum ați ajuns să participați la UniCredit Lab și cum vi s-a părut experiență?
Am participat la call-ul UniCredit Lab din postura de partener RDW 2023, acolo unde am fost invitați cu proiectul nostru în metavers, archaag archipelago. Ne-am bucurat să constatăm că a atras atenția și în cadrul acestui eveniment și că a generat discuții foarte interesante. De altfel, experiența pe care am avut-o a fost cât se poate de complexă, pentru că l-am prezentat unui grup de creativi și unor specialiști în marketing și business care ne-au provocat să aducem cele mai bune argumente și să sondăm cu adevărat potențialul acestui domeniu. Faptul că în final am obținut și unul dintre premiile UniCredit Lab ne onorează și ne confirmă atât calitatea produsului, cât și interesul pe care acesta îl generează. 

2.    Ce idee, instrument de lucru sau concept, prezentate în cadrul UniCredit Lab le-ați pus în aplicare în cadru businessului vostru? Sau v-ați dori să le aplicați în viitor?
Metodologia design thinking ne-a atras cel mai mult atenția și acum suntem mereu în căutarea “de ce”-ului atunci când venim cu idei noi de dezvoltare. Ne concentrăm pe a spune ceva clar despre noi și filozofia noastră în fiecare proiect și căutăm să întrăm în parteneriate creative cu oameni care ne împărtășesc viziunea.

3.    Care sunt zonele unde căutați insiprație, idei de dezvoltare sau noi oportunități pentru businessul tău?
Acum ne axăm mai mult pe dezvoltarea unei comunități de oameni orientați către inovație, la fel că noi. De la ei învățăm foarte mult, atât tehnic, cât și din punct de vedere al marketingului și al comunicării. Ni se pare esențial să transmitem clar mesajul, pentru că el să poată fi apreciat și înțeles. Fie că ne sunt potențiali clienți, parteneri, urmăritori sau mentori digitali, vrem să extindem numărul de oameni cu care facem schimb de idei. Social media este zona în care ne regăsim cu membrii acestei comunități în continuă expansiune și unde stabilim și contactele care duc la dezvoltarea de noi relații de business. Acesta este și motivul pentru care archaag este activ pe Facebook, Instagram, X, Discord și urmărește accesarea altor două-trei platforme în viitorul apropiat.

4.    Care sunt industriile pentru care puteți presta servicii?
Având în vedere că asistăm și contribuim la revoluția tehnologică web3, credem în prezența digitalului în toate sectoarele de activitate și în nevoia creării de spații virtuale. Adopția generalizată a acestor tehnologii este, în opinia noastră, doar o problemă de timp. Până acum, am identificat oportunități de colaborare în sectoare precum entertainment, logistică, marketing, real estate, retail, cultură, educație, însă suntem siguri că rata de absorbție va crește constant și vom putea acoperi aproape toate industriile. Curiozitatea este una dintre coordonatele noastre principale, așa că există mereu deschiderea de a explora noi mijloace și scopuri pentru abilitățile noastre. 

5.    Unde te vezi peste 5 ani cu afacerea ta?
Ne place să spunem că posibilitățile sunt nelimitate, așa că viitorul ne rezervă, sperăm noi, o succesiune de evenimente pozitive pe care nu le putem anticipa acum. Peste 5 ani, avem încredere că vom ajunge în punctul în care să putem oferi ceva înapoi comunității care ne-a ajutat să ne dezvoltăm. Ne dorim să facem transfer de cunoaștere și să sprijinim inițiative private la început de drum. Din punct de vedere al dezvoltării noastre, o perioadă atât de lungă – 5 ani în acest domeniu este enorm! – ar trebui să ne aducă la statutul de reper în arhitectura și designul spațiilor virtuale, iar echipa ar trebui să fie mai mare, gestionând multe proiecte creative concomitent.

6.    Care sunt cele mai valoroase experiențe din care ai învățat, din activitatea antreprenoriala?
Probabil că orice antreprenor învață din nevoia de a fi responsabil pentru toate acțiunile sale, din lipsa de predictibilitate a unui business emergent sau din relația cu potențialii clienți. Pentru noi nu a fost diferit. Ceea ce reprezintă particularitatea provocării noastre este reticența oamenilor la schimbare și la nou. Dar am ales să luăm asta ca pe o provocare și să creăm oportunități unde în mod normal ai vedea doar obstacole. Schimbarea de mentalitate a venit în momentul în care am reușit să argumentăm clientului că nu este singurul din domeniul său care să încerce metaversul, ci poate fi primul – în loc să îl sperie, experiența devine pentru el o șansă neașteptată!  

7.    Cât de important e să ai o relație bună cu banca ta?
Relația cu banca ar trebui să fie atât de lină încât să uiți că ea este acolo. Să ai un acces rapid și eficient la banii tăi, aplicația online să meargă perfect, să interacționezi cu cât mai puțini reprezentanți ai băncii și, atunci când ai contact cu ei, să aveți o comunicare eficientă și transparentă. În plus, este important astăzi să poți opera financiar flexibil la nivel internațional, pentru că parteneriatele pot veni de oriunde pe glob și în mai multe monede decât cea autohtonă. Pentru noi, experiența UniCredit Lab și premiul câștigat aici au reprezentat premisele unei colaborări cu echipa UniCredit și din această perspectivă, una extrem de precisă și, aparent, prea puțin creativă sau artistică. Surpriza extrem de plăcută a fost să descoperim oameni care ne-au oferit suportul de care aveam nevoie într-un mod nu doar profesionist, ci și personal, prietenos, iar asta s-a tradus imediat în decizia noastră de a ne transfera toată partea de business pe care o gestionează banca, de la un brand concurent, la UniCredit.